Кожному сорту відповідає тризначний шифр, в якому закладені основні його якісні характеристики.
Перша цифра позначає розмір квітки. Гладіолуси в залежності від величини квітки поділяються на п'ять груп:
Шифр Група Розмір квітки
100 Мініатюрні До 6,5 см
200 Дрібноквіткові 6,5 – 9,0
300 Середньоквіткові 9,1 – 11,5
400 Великоквіткові 11,6 – 14,0
500 Гігантські Более 14 см
Друга цифра вказує на основне забарвлення квітки. Залежно від цього гладіолуси поділяються на групи:
- бiлi 00
- зеленi 02-04
- кремовi 10
- жовтi 12-16
- палевi 20
- помаранчевi 22-26
- лососевi 30-36
- рожевi 40-46
- червонi 50-56
- малиновi 60-66
- чорнi 58 и 68
- бузковi 70-76
- пурпуровi 78
- блакитнi 80-84
- фiолетовi 86
- каштановi 90
- димчастi 92-96
- коричневi 98
Третя цифра позначає тон забарвлення. Залежно від цього виділяють такі групи:
- 0 - бліді
- 2 - світлі
- 4 - основні
- 6 - темні
- 8 - чорні
Якщо в шифрі третя цифра непарна, то це означає, що квітка додатково прикрашений плямою або облямівкою.
Залежно від термінів цвітіння гладіолуси поділяють на категорії (від моменту посадки до моменту початку цвітіння):
ОР – дуже ранні (менше 70 днів)
Р – ранні (70-74 дня)
РС (СР) – середньо-ранні (75-79 днів)
С – середні (80-84 дня)
СП – середньо-пізні (85-90 днів)
П – пізні (91-99 днів)
ОП - дуже пізні (100 і більше днів)
Залежно від гофрування гладіолуси поділяються на:
НГ – не гофровані
УГ – помірно гофровані
Г – гофровані
СГ – сильно гофровані
ССГ – дуже сильно гофровані
Залежно від розміру цибулини поділяються на розбори:
1-й розбір (понад 3,2 см)
2-й розбір (від 2,5 см до 3,2 см)
3-й розбір (від 1,5 см. до 2,4 см)